Driftstatus:

1 miljon har skaffat digitalt ID-kort

2023-10-26

Sedan lanseringen för 5 månader sedan har nu 1 miljon användare skaffat digitalt ID-kort från BankID och det ökar med 1000-tals personer varje dag.

En miljon användare har aktiverat digitalt ID-kort från BankID..

Digitala ID-handlingar är framtiden och BankID visar återigen vägen genom att erbjuda ett tryggt och säkert sätt att identifiera sig även i fysiska miljöer.

–  Vi kommer att se fler digitala ID-handlingar i framtiden och att en miljon användare har aktiverat digitalt ID-kort från BankID redan inom 5 fem månader visar att allt fler önskar lämna plånboken hemma. Det digitala ID-kortet bygger på samma säkra grund som identifiering och underskrift med BankID, men nu anpassat för fysisk miljö, säger Petter Dahl, e-legitimationsexpert hos BankID.

Allt fler företag accepterar digitalt ID-kort

Fler och fler företag accepterar digitalt ID-kort från BankID, bland andra Apoteksgruppen, Kronans Apotek, DHL, SJ, OKQ8 och Postnord. För många företag är en manuell och visuell kontroll av det digitala ID-kortet smidigast och likställt med att kontrollera en fysisk id-handling. Dessutom höjs säkerheten med flera säkerhetsdetaljer såsom olika ljud och visuella effekter. Företag kan också välja att skanna den rörliga QR-koden när de verifierar det digitala ID-kortet. Det kan göras med den egna butiksskannern eller med en annan BankID-app.

–  Det digitala ID-kortet är här för att stanna och det är ett stort intresse från våra medlemmar i Svensk Handel att acceptera digitalt ID-kort. Allt fler konsumenter vill lämna plånboken hemma och inom en snar framtid kommer man förvänta sig att kunna använda sitt digitala ID-kort överallt. Vägen framåt är utbildning och att sprida kunskap om hur företagarna ska kontrollera digitala ID-handlingar på ett korrekt sätt. Det är roligt att se att många företag redan är igång, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.  

Säker och tryggt

Det krävs en fysisk ID-handling utgiven av polisen när det digitala ID-kortet ska aktiveras första gången. I samband med aktivering kontrolleras även att den fysiska ID-handlingen är äkta och giltig. Bilden som tagits hos polisen i en kontrollerad miljö används för det digitala ID-kortet och kan inte bytas ut. Varje gång det digitala ID-kortet ska visas identifierar sig innehavaren med sitt BankID. Utöver den vanliga informationen som personens namn, ålder, personnummer och fotografi har det digitala ID-kortet också flera säkerhetsdetaljer som gör det lätt att kontrollera det på ett säkert sätt.

– Det digitala ID-kortet är säkrare än ett fysiskt ID-kort. Tack vare den inbyggda säkerheten är det svårare att förfalska och därmed svårare för kriminella att använda för att missbruka någon annans identitet. Jag ser gärna att fler företag accepterar digitalt ID-kort och att fler privatpersoner aktiverar och använder det, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt IT-brottscentrum.

 

Läs mer om digitalt ID-kort
Hitta filmer om digitalt ID-kort i videoarkivet

Fler nyheter